Wat jij met mij deelde over vriendschap

In een poll op Facebook vroeg ik aan jou of je vrienden hebt of niet.
Een aantal reageerden met hun eigen verhaal. Hieronder lees je hun reacties:

– “Als kind hunkerde ik naar een hechte vriendschap. Ik wilde dat iemand mij geheimpjes vertelde. Dat ik DE belangrijkste was voor hem of haar! Helaas bleef dit uit op de basisschool. Op de middelbare school veranderde het enigszins. Op school had ik 2 vriendinnen en in de kerk 1. Dat was ook meer dan zat, achteraf gezien. Want hoe meer vrienden hoe meer ballen je in de lucht moet houden. 1 vriendschap werd zo intens, dat het mij verstikte…en de vriendschap verzande. Elke fase in mijn leven heb ik vrienden ontmoet en verloren. Je groeit en ontwikkeld waardoor ik niet altijd meer kon zeggen, Ja jij past nog bij mij! Tot mijn 30 ste probeerde ik echt vriendschappen te behouden. Waardoor ik zelfs in een spagaat kwam. Het proberen kwam niet uit het hart. Maar uit het verstand. De afgelopen 6 jaar heb ik mijzelf in een diepe vriendschap gestoken. Alles wat binnen mijn bereik lag gaf ik weg. Tijd emoties liefde… Mijn Hemelse Vader heeft mij geleerd dat je de ander moet liefhebben als jezelf. Dus na mijn eer en geweten deed ik dat. Omdat ik vertrouwde dat God mij genoeg gaf om het vol te houden. Echter er ontstonden barsten. Ik merkte dat ik niet wilde dat ze mij hielp, troostte omdat ik mij dan weer klein voelde. Onkundig en niet gewaardeerd. De liefde, emotie en mijn tijd raakte op! Maar hoe kwam dit dan? Gaf ik dan niet genoeg van mijzelf. Of juist misschien veel te veel waardoor zij juist ook verstikt raakte? Na een hele heftige periode, kan ik al íets terugkijken. Ik kan merken dat ik weer mijzelf terugvind. Ik kan merken dat ik mijn zachte karakter weer ontdek. Ik kan zien dat ik mij vaak te afhankelijk heb opgesteld omdat ik bang was. Dat ik anders niet voldeed aan de eisen. Ik heb mij 6 jaar staande kunnen houden doordat ik denk dat God mij idd genoeg gaf…alleen ik gebruikte te veel!! te veel emoties te veel liefde te veel tijd. Onze kinderen hebben ook nog niet echt VRIENDEN, ja hun vertrouwde neefje en buurjongen. Onze oudste is bang dat hij niet goed genoeg is omdat hij vaak voor zijn gevoel buitengesloten wórdt. Nu zijn we bezig om hem te laten inzien dat vrienden er niet zijn om jou te ” maken” zodat je goed genoeg bent. Nee vrienden heb je omdat ze je aanvullen en energie geven!! En zijn tijd komt wel dat hij vrienden krijgt die hem “zien” zoals hij is. Ik heb nu een paar prachtige dames om mij heen. Die mij mooie woorden toespreken. Die niet zeggen, dat moet je niet zo doen of mij naar beneden praten. Mensen zeggen nu soms; “oh wat is dat lief van jou? Of lief dat je het zegt!” En dan denk ik. Uh? Maar ik was tóch al langer lief? Zag je dat nooit? Nee de laatste jaren/tijd was de lieve Ik niet zichtbaar omdat ze aan het overleven was! Maar nu…komt ze weer terug. Ze wandelt steeds vaker en bewuster met God en laat mij niet meer afhankelijk worden van een vriendin!”

– “Je vraagt wat voor mij vriendschap inhoudt: voor mij is een echte vriend/in waar ik me veilig voel. Dat ik mezelf kan zijn en alles mag/kan en durf te zeggen wat ik denk en hoe ik me voel. Samen lachen maar ook momenten van stilzijn. Er is duidelijk verschil tussen een kennis en een vriend.”

————————————————————————————————————
Een boek wat goed past bij bovenstaande verhalen is; “Nee is oké van Michelle van Dusseldorp en Carianne Ros.

Het boek laat ons kennismaken met de 7 verschillende type pleasers, w.o.de erkenningzoekende, conflictmijdende of zelfbewuste pleaser.
In het boek is ook een hoofdstuk opgenomen waar je acht stappen van heling en verandering terug kunt lezen.

Onder deze link, Wat is mijn pleaseprofiel , tref je een vragenlijst aan. Het vraagt ongeveer 20 minuten van je tijd en geeft je een betrouwbaar beeld van jouw pleasegedrag en welke types daar het meest mee overeenkomen. Dit pleaseprofiel krijg je over de mail toegestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.