Vermijd vergelijkingen..


Een serie van 7 foto’s..
Vandaag de laatste. Nr. 7.. ‘Vermijd vergelijkingen’
En toch blijven we het doen, we ontkomen er bijna niet aan. We vergelijken wat af.. Waar haal ik de goedkoopste verzekering of energie. We vergelijken scholen op grond van hun kernwaarden. We vergelijken de prijzen van hotels, we vergelijken onze resultaten op sportgebied en de sociale media smult ervan.

Vergelijken doen we aan de ene kant om onszelf te bevestigen dat wij het beter doen dan de ander en aan de andere kant om de aandacht bewust te verplaatsen naar een ander zodat we ons eigen gedrag/handelen niet onder ogen hoeven te zien. Ook zijn we geneigd om onze kinderen met elkaar te vergelijken. “Gedraag je toch eens zoals je broer” of “Je zus is een stuk socialer dan jij”.. Kortom, het zit in ons mens om te vergelijken. Het vermijden van vergelijkingen is dus best een hele opgave. Het gaat er volgens mij meer om wat je met de vergelijking doet. Een paar overwegingen..

– Allereerst, als je je kinderen met elkaar vergelijkt zou ik het niet hardop zeggen. Dit kan ertoe bijdragen dat een kind zichzelf moeilijker weet te vinden tijdens het proces van ‘Wie ben ik en wat zijn mijn kwaliteiten en talenten’.
– Vergelijk jij jezelf met een ander omdat jij het beter doet dan die ander? Probeer het eens andersom en vraag je af wat die ander voor goede kwaliteiten heeft en of jij daar iets van kunt leren.
– Vergelijk jij jezelf met een ander omdat jij je eigen gedrag niet onder ogen durft te komen? Stel jezelf de vraag ‘is die eigenschap van de ander die ik zo bewonder (of aan irriteer) stiekem een eigenschap die ik zelf graag zou willen ontwikkelen?’
Maar vooral! Ga op zoek naar je eigen kwaliteiten en talenten. Je hebt ze gekregen om in te zetten. Op jouw eigen unieke manier kom jij tot bloei en draag je ook nog eens bij aan de groei van een ander.

Tijdens de cursus ‘Opvoeden vanuit visie’ gaan we aan de slag met jou! Samen ontdekken we wat ons hart, relaties, gedachten, emoties en het lichaam ons willen vertellen over wie we kunnen zijn voor onze kinderen. Doe je mee? Voor opgave ga je naar: https://www.ticketkantoor.nl/shop/kopjetheemetkoek
Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.