Kerst-mis!?Kerst-mis!?

Geschreven vanuit het hart en ervaring..

Waarom maken wij ons zo overmatig druk tijdens de feestdagen. Nee ik heb het niet over een kerstoutfit kopen op de laatste dag voor Kerst, een kalkoen braden in een te kleine oven, vlak voor sluitingstijd nog even naar de supermarkt om vervolgens het perfecte menu op tafel te willen toveren. Nee ik heb het over de familiebijeenkomsten tijdens kerst. Waarom kiezen wij ervoor om die zo stressvol of opgelaten te laten verlopen. Dat is niet de bedoeling van een familietraditie zoals samen Kerst vieren.

Allereerst.. Waar komt de behoefte vandaan om tijdens Kerst bij elkaar te kruipen. Hieraan ligt ten grondslag ‘een traditie vormen’. Je creëert speciale momenten en warme herinneringen, Het zorgt ervoor dat je voorziet wordt in de behoefte om ergens bij te horen en wanneer er (kleine) kinderen bij zo’n moment aanwezig zijn zal dit vormend zijn voor hun identiteit. Daarnaast bieden zulke momenten ruimte voor verdieping en een gevoel van veiligheid. Kortom! Maak tradities en herinneringen voor later.. Met wie jij deze traditie vormt is aan jou. Je kunt het met je eigen gezin doen maar ook met je ouderlijk gezin of met goede vrienden.

Maar hoe doe je dat wanneer er verschillende gezinnen samenkomen als één familie.

  • Stem af op elkaar, kijk wat kan en wat niet kan en respecteer elkaar daarin. Wees mild naar elkaar en laat de verantwoordelijkheid bij wie het hoort. Wees niet star en geef ruimte voor verschillende invullingen tijdens zo’n traditie. Vier het bijvoorbeeld op verschillende plekken of kies een plek waar het geschikt is voor kleine mensenkinderen. Of.. als je geen kleine kinderen hebt respecteer het dan dat het andere familielid pas aanschuift wanneer de kleintjes hebben geslapen of wanneer ze eerder afhaken omdat de (jengel)engeltjes echt nodig naar bed moeten. Kortom! Zorg voor warme herinneringen en veiligheid.
  • Klinkt misschien beetje overdreven maar bereid je (samen met je partner en /of kinderen) voor op het familiebezoek. Spreek er samen over. Wat zijn jullie eigen ‘familieafspraken’ tijdens zo’n bezoek. Past dat of moet je de touwtjes op zo’n moment wat meer laten vieren. Houdt de verantwoordelijkheid over je eigen kinderen.
  • Plan rustmomenten in, tussen alle feestelijke dagen door. Mijdt hectiek en stress. Doe niet te ingewikkeld met eten, zeker met kinderen is dat raadzaam, maak vooral plezier en vier Kerst!
  • Goed gesprek? Verdiepende momenten? Fijn! Koester deze gesprekken. Stel elkaar opbouwende vragen of biedt een luisterend oor. Sta open voor elkaars gedachten en laat de verantwoordelijkheid daar waar hij hoort. Neem het niet mee naar je eigen huis! Mag onderstaande tekst uit het Stiltedagboek van Mirjam van der Vegt je inspireren!

Zie een Kind,
kom en verwonder je
met Hem
voor Hem
door Hem.

Fijne feestdagen en een goed nieuwjaar!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.