Ben jij verdoofd?Ben jij verdoofd?

Vanuit het hart, ervaring en verlangen geschreven..

Het begint al klein en wellicht herken of herinner jij je het wel.. Kind valt (echt heel hard) en wil de pijn niet accepteren, er niet aan toegeven en het verdriet niet doorleven. Later als het kind groter is doet het dat nog steeds. Ontkennen dat je pijn hebt is voor jou wellicht een handige keuze voor dat moment maar het legt ook een verhard laagje op je hart. Een klein laagje van verdoving vestigt zich daar.

Uitspraken zoals ‘niet zeuren, niet huilen, sterk blijven’ zijn veel, meestal goed bedoelde, adviezen die jij jezelf of een ander geeft. Maar wat als niet zeuren, huilen en sterk blijven zich zodanig in je verankerd en je dus niet leert omgaan met je emoties. Wat als niet zeuren, huilen en sterk blijven je momenteel op de been houdt.
En wat als niet zeuren, huilen en sterk blijven zich zodanig in je verankerd en je dit ook automatisch uitdraagt naar je kinderen toe.

Brene Brown schreef: ‘het verdoven van negatieve gevoelens is rampzalig, stelt Brown, want het onderdrukt niet alleen de pijn van onze moeilijke ervaringen maar dempt ook onze ervaringen van liefde, geluk, verbondenheid, creativiteit en empathie. We kunnen onze emoties niet selectief verdoven. Als je de duistere emoties verdooft, verdoof je ook de lichte’.

Erkenning van je pijn en verdriet is een flinke stap. Wat een winst behaal je daar al mee. Het doorleven en het een plek geven in je leven, het omzetten in een levensles is raadzaam. Stop met het verstoppen, neem je verantwoordelijkheid voor je pijn, verdriet, schuldgevoel, missers, verlies en wat voor moeilijkheden je ook krijgt te verhapstukken. Je geeft jezelf dan (opnieuw) de ruimte om liefde, geluk, verbondenheid te ervaren en kunt zo een lichtend voorbeeld zijn voor je omgeving.

Dus! Valt je kind van de schommel, loopt het een bult op of baalt het van zijn verlies of ziek-zijn. Laat het er zijn, geef het de ruimte, Het is op dat moment zijn of haar pijn en/of verdriet. Raakt het je ook, doet het jou pijn? Vraag je zelf eens af wat jij doet wanneer jij een bult, verlies of teleurstellend bericht moet doorstaan. Ben jij verdoofd?

Samen nadenken over emoties en de andere 4 lagen van de mens in zijn geheel? Doe mee aan de cursus ‘Opvoeden vanuit visie’. Je kunt je aanmelden via https://www.ticketkantoor.nl/shop/kopjetheemetkoek

Meedoen aan de weggeefactie kan ook. Like dan het bericht van 16 december op mijn Facebook-pagina, Kopjetheemetkoek! Hier nodig ik jullie uit om een GRATIS cursus t.w.v. € 85,- te winnen.

Ik wens je een moedige avond toe!

Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.